Mit elskede Grønland Se fuld størrelse

Mit elskede Grønland

Med sin unikke og personlige fortællerstil, giver Arne Kyeds erindringer indsigt i hans indholdsrige og berigende bedrifter i Sydgrønland. Med sin svigerfar, Søren Motzfeldt, og de lokale som læremestre, er han fuldt ud blevet en del af de lokale, med forståelse og kærlighed til landet og dets folk.

Flere detaljer

248,00 DKK

  • År: 2022
  • Forlag: Forlaget Almuebøger
  • Udgiver: Forlget Almuebøger
  • ISBN: 978-87972450-2-6
  • Forfatter: Arne Kyed
  • Type: Indbundet - illustreret
  • Sider: 167

Udvidet info:

På tætteste hold giver han blandt andet læserne et indblik i hverdagslivet i den grønlandske bygd, Qassimiut, om fangerkulturen, skolevæsenet, naturens luner og det til tider barske liv på naturens præmisser.

Arne Kyed er født i 1939 og vokset op i den lille vestsjællandske landby, Ørslev. Efter en landbrugsfaglig uddannelse, militærtjeneste ved FN-styrken i Mellemøsten og læreruddannelse på Haslev seminarium, rejste han til Grønland for at blive ansat som skoleleder på den lille skærgårdsø, Qassimiut, i Sydgrønland.
På det tidspunkt vidste han ikke at dette skulle blive begyndelsen på et livslangt ophold i Grønland, men kærligheden til naturen, landet og dets folk, kom til at betyde, at han nu 56 år senere, stadig bor i Grønland hvor han nu nyder tilværelsen som aktiv pensionist i Qaqortoq (tidligere Julianehåb).

Else Poulsen, psykolog ved gymnasiet i Qaqortoq
2022-07-23

Mit elskede Grønland

Vurdering: ****** (6 stjerner ud af 6)
Bogen handler om "et langt livs skiftende, righoldige forløb", som forfatteren selv skriver, hvor han i midten af 60-erne ankommer til Qassimiut, som han bor i de første 10 år. Selv om Arne Kyed siden da har boet i Qaqortoq, har bygden stadig stor betydning og er afgørende for hans liv og virke, idet han der har mødt sin grønlandske familie (kone, svigerfamilie).
Arne Kyed har en fabelagtig god hukommelse, er en god observatør og god fortæller, der drager parallel eller kontraster mellem hans liv, såsom sydøstenvindens indvirkning på mennesker, indsatsen for at få en lejrskole i Tatsip Ataa, hans engagement og kæmpe indsats med skovplantningsprojektet, hvordan en ravneflok kan udrydde larveangreb i stedet for at bruge kemikalier til skadedyrsbekæmpelse, svømmeturene i den barske isvandssø i bunden af fjordkompleks Sioraq og militærsvømmeøvelsen i Mellemøsten, Jerichos rose som han kalder for miraklet fra ørkenen og som har fulgt hans familie i 50 år, landbrugsuddannelse på Vestsjælland, studietiden på seminariet i Haslev og senere Grønlands skoleledermøder på LO-skolen i Helsingør, transport med catalina-fly indtil slutningen af 60-erne /atlanterhavsturen med folkeskoleklasse med skibet "Erika Dan" /og nu hvor alt foregår med fly og meget andet.
Bogen er nem at læse, når man kender stederne - men da forfatteren er god iagttager og beskrivende, er bogen rigtig god og spændende at læse - og til tider sjov.

Sofie Petersen, tidl. biskop i Nuuk
2022-07-23

Mit elskede Grønland

Det var en glæde at læse den, ja, på det nærmeste slugte jeg den.
Jeg tror bestemt mange vil have glæde af at læse den.
- - - - - - -
Arne Kyeds bog ”Mit elskede Grønland en selvbiografisk rejse” er en lise for os, der bor og er opvokset heroppe til at opfriske og igen fundere over det til tider barske livs gaver til os. En bog for folk udefra til bedre at forstå og få indsigt i vort liv, habitus og kultur. Du bliver givet en gave, til også at reflektere over livet og bliver klogere. Og hvem vil ikke gerne være det.
En rejse i rum og tid, allermest i Grønland, fra livet i datidens fangersamfund til nutidige forhold. På tætteste hold får du indblik i hverdagslivet i en bygd, skolevæsenet, naturens luner, herunder fortælles om varsler i naturen, klimaændringer, naturhistorie. Ved læsningen tog jeg en rejse tilbage i barndommen og også tiden som embedsmand; hvem har ikke været på kurser og til møder med mange forskelligartede oplevelser og mangeartede transportmidler og til tider farlige hændelser under tjenesterejser. Det i sig selv gør denne bog til et historisk værk, også om luftfartshistorien. Beskrivelserne om turene i naturen og fangstturene kunne få en madglad læsers mave til at rumle og til om og om igen at læse storfangerens visdom om at kunne aflæse naturen og bare få et kig i naturens underfundigheder.
Rejse fra det kendte til det ukendte – soldatens oplevelser – giver en et indblik i en verden, der er helt fremmed og dog giver de en forståelse eller respekt for og en ydmyghed overfor soldaters liv. Hvilket netop i disse dage er meget aktuel.

Kaj Lyberth, tidl. højskoleforstander i Qaqortoq
2022-07-23

Mit elskede Grønland

Du som læser, kan glæde dig til hans vidtrækkende beretninger.
Siden 1978 har jeg gennem mit arbejde som lærer og mine fritidsinteresser i Qaqortoq kendt og fulgt med i Arne Kyeds familie og kunne dermed leve mig ind i de fleste beretninger og personer i hans indholdsrige og berigende bedrifter i Sydgrønland.
Bogens indholdsfortegnelse var nok til, at jeg straks gik i gang med den, hvorfor jeg varmt anbefaler alle om at læse den. Ved brugen af sin helt unikke og personlige fortællestil har han gennem sine svigerforældres generation og hans egen kernefamilie formået at give os et kulturelt og faktuelt indtryk af datidens og nutidens livsnormer i og omkring bygden Qassimiut og senere i Qaqortoq og omegn.
Hans mangeårige ophold i bygden har ikke alene givet en introduktion i den grønlandske fangerkultur og indsigt i naturens luner med svigerfaderen Ittu og de lokale som lærermestre, men det har også givet ham viden og erfaring i de efterfølgende årtier, der falder i tråd med bogens titel ”Mit elskede Grønland”.
Han har, som lærer og senere som skoleinspektør, formået at deltage i skolevæsenets udvikling på mange områder, hvor han gennem sine erindringer beretter om sine forskellige tiltag som lejrskoleprojektet, skovplantningen i området, ørneekskursioner m.m., der givetvis har haft en meget positiv og givtig indflydelse på udviklingen af hans virkefelter, så det er en ren fornøjelse at læse bogen og ikke mindst læse, hvad der står mellem linjerne.
Hans studieår og militære engagement i Mellemøsten har utvivlsomt haft indflydelse på hans virke i sit elskede Grønland, og endvidere har et knowhow, opfindsomhed og interessefelter, som virkelig har gavnet hans omgivelser. Stor respekt til dig, Arne

Palle Frederiksen, tidl. forhandlingschef i hjemmestyret
2022-07-23

Mit elskede Grønland

Vurdering: ****** (6 stjerner ud af 6 mulige)
I bogen fortælles spændende oplevelser og begivenheder igennem et godt og langt liv. En rejse fra barndomslandet, og en tid som en del af den fredsbevarende styrke i Mellemøsten, til et land i en brydningstid fra det gamle til det nye Grønland. Oplevelser, som viser at forfatteren fuldt ud er blevet en del af de lokale, med forståelse og kærlighed for landet og dets folk. Bogen er anbefalelsesværdig, da historierne om oplevelserne er fra en brydningstid i land og samfund, der er nødvendige for at få fortalt, da de er en vigtig del af vores fælles dansk-grønlandske historie fra en svunden tid.

Skriv din anmeldelse !

Skriv din anmeldelse

Mit elskede Grønland

Mit elskede Grønland

Med sin unikke og personlige fortællerstil, giver Arne Kyeds erindringer indsigt i hans indholdsrige og berigende bedrifter i Sydgrønland. Med sin svigerfar, Søren Motzfeldt, og de lokale som læremestre, er han fuldt ud blevet en del af de lokale, med forståelse og kærlighed til landet og dets folk.

Skriv din anmeldelse